share

volume composition \ residence

info A single storey residence of two levels with a basement and a swimming pool was designed on a 4000 m² site in the Ampelas area of Paros Island.
  • location: : Ampelas, island of Antiparos
  • status: : built in 2014
  • design: : Zege (1st phase) \ Studio265 (2nd phase – design amendment & construction)
  • lighting design: : Okapi Light
  • photos: : Panagiotis Voumvakis
0
1

gallery

description

The architectural composition aim was to design a country summer home according to the standards of local houses, where each building volume functions independently from the other and outdoor spaces remain lively due to the circulation from one volume to the other, simultaneously constituting the residents’ meeting point and relaxation area. Three ground level volumes cover the main requirements of the residence. The fourth was designed so as to cover functional and auxiliary requirements, and to tie the volumes together. Their in-between connection is realised with white, wooden pergolas of planed timber, which tie in with the austere, linear impression of the building ensemble. The unobstructed light permeates the centre of movements, creating a game of shadows. The two front volumes facing east and the pool accommodate the sitting area and the master bedroom respectively. Between them lies the outdoor sitting area. Direct access from the bedroom to the pool gives the impression of the water surface touching the building. The other two volumes of the residence are one level higher. One houses a kitchen of modern design with high technological specifications, putting emphasis on the detail, adjacent to the TV room, play room, guest area and bathroom. Due to the steep inclination of the site, the fourth building volume has underground auxiliary spaces for the residence and pool, containing changing rooms with external showers; there are constructions of high quality with movable or prefabricated architectural elements. Two guest rooms are situated above one underground space, at ground level. The passage between auxiliary spaces and the kitchen is slightly elevated, outdoor dining area enjoys views of the sea without being obstructed by the outdoor seating. Indoors, communal areas have exposed concrete ceilings while private spaces have irregular timber ceilings in white colour. Drawing inspiration from vernacular Cycladic architecture, built-in features with a trowelled cement screed finish were designed in the bathrooms and additional spaces of the residence. Trowelled cement screed in natural shades along with timber were also used on floors. Architectural lighting contributes to the separation of the composition’s volumes, offering a sensation of relaxation. Vegetation in surrounding areas and partial green roofs creates sense of continuity with the natural landscape.

The architectural composition aim was to design a country summer home according to the standards of local houses, where each building volume functions independently from the other and outdoor spaces remain lively due to the circulation from one volume to the other, simultaneously constituting the residents’ meeting point and relaxation area. Three ground level volumes cover the main requirements of the residence. The fourth was designed so as to cover functional and auxiliary requirements, and to tie the volumes together. Their in-between connection is realised with white, wooden pergolas of planed timber, which tie in with the austere, linear impression of the building ensemble. The unobstructed light permeates the centre of movements, creating a game of shadows. The two front volumes facing east and the pool accommodate the sitting area and the master bedroom respectively. Between them lies the outdoor sitting area. Direct access from the bedroom to the pool gives the impression of the water surface touching the building. The other two volumes of the residence are one level higher. One houses a kitchen of modern design with high technological specifications, putting emphasis on the detail, adjacent to the TV room, play room, guest area and bathroom. Due to the steep inclination of the site, the fourth building volume has underground auxiliary spaces for the residence and pool, containing changing rooms with external showers; there are constructions of high quality with movable or prefabricated architectural elements. Two guest rooms are situated above one underground space, at ground level. The passage between auxiliary spaces and the kitchen is slightly elevated, outdoor dining area enjoys views of the sea without being obstructed by the outdoor seating. Indoors, communal areas have exposed concrete ceilings while private spaces have irregular timber ceilings in white colour. Drawing inspiration from vernacular Cycladic architecture, built-in features with a trowelled cement screed finish were designed in the bathrooms and additional spaces of the residence. Trowelled cement screed in natural shades along with timber were also used on floors. Architectural lighting contributes to the separation of the composition’s volumes, offering a sensation of relaxation. Vegetation in surrounding areas and partial green roofs creates sense of continuity with the natural landscape.

buck-Fin
Front-Fin
garage-Fin
inside-Fin
Pool-Fin
side-01-Fin
dwg1
dwg2